Sağlık

Ramazanda sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız işte yapmanız gerekenler!

Ramazan ayına oruçla birlikte girdik ve oruç bildiğiniz üzere tüm beslenme sistemimizi değiştirdi. Ramazan ayında iftarda tükettiğimiz ağır besinler özellikle sahurda yediğimiz öğünler kilo almamıza neden olabiliyor. Ramazan’da kilo vermek, kilo almak değil ama sağlıklı bir şekilde yapmak istiyorsanız içeriğimize geçelim!

Ramazanda kilo vermek sağlıklı mı? sorusuyla başlayalım.

Oruç tutarken yaklaşık 12 saat aç kalırız. Bu da metabolizmamızın yavaşlamasına neden olur. Bu da tabii ki kilo almamıza yardımcı oluyor… Ancak Ramazan boyunca uygulayacağınız sağlıklı bir diyet kilo almanızı engelleyebilir, hatta kilo vermenizi sağlayabilir. Peki ramazanda kilo vermek sağlıklı mı? Sağlıklı ve uygun beslenme listelerini tercih ettiğiniz sürece sorunun cevabı evet.

Ramazan ayında alınan kiloların temel sebebi sahur ve iftarlarda gün boyu aç kalacağınızı düşünerek çok yemek yemenizdir.

Bu düşünceyle yapılan en büyük hatalardan biri kalorisi yüksek, besleyiciliği ve tokluğu düşük besinler tüketmek. Ramazan ayında kilo alımına dikkat etmek için tokluk oranı yüksek ancak kalorisi düşük besinler tüketmek gerekir.

Kilo alımınıza dikkat etmek istiyorsanız sahur öğünlerinizde dikkat etmeniz gereken detaylar şu şekildedir;

  • Yapılan ilk hata sahurdan önce oruç tutmaktır. Sahurdan önce oruç tutmak kan şekerinizin düzensizleşmesine neden olabilir.

  • Sahurda kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlayan yulaf ya da esmer ekmek gibi karbonhidrat tüketimi tercih edilmelidir.

Sahur öğünlerinde mutlaka yumurta tüketilmelidir. Aynı zamanda protein açısından güçlü olan süt, yoğurt, az tuzlu peynir gibi besinler de sahur sofranızda mutlaka yerini almalıdır.

  • Sahurda lif ve lif alımını artırmak için meyve ve çiğ sebze tüketilmelidir.

  • Sahurda gün içinde susamanıza neden olacak tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır.

İşte iftarda dikkat etmeniz gerekenler:

  • Oruç tutarken gün içinde kan şekeriniz düşer bu nedenle iftar saatinde kısa sürede çok yemeye odaklanırsınız. Ancak bu yanlıştır ve iftarda yavaş yemelisiniz.

  • Orucunuzu ilk açtığınızda bir veya iki bardak su içmeli ve ardından hurma veya zeytin seçmelisiniz. Ardından yemeğinize hafif bir çorba ile başlayabilirsiniz.

Çorbayı içtikten sonra yaklaşık 15 dakika ara vermeli ve bu aradan sonra ana öğüne geçmelisiniz.

Yemeğinizi bitirdikten sonra hızlıca tatlıya geçmek istediğinizi biliyoruz ancak biraz bekleyip iftardan birkaç saat sonra tatlınızı tüketmelisiniz.

Gelelim egzersiz konusuna…

Ramazan ayında beslenme sistemimizin tamamen değişmesi vücudumuz için gerekli olan protein ve enerjiyi alamamamıza neden olur. Bunu kesinlikle dikkate almamız gerekiyor ve eğer düzenli bir antrenman rutininiz varsa bir süre ara vermelisiniz.

Ancak kilo vermek için spora devam etmeniz gerektiğini düşünürsek ramazan ayında da hafif tempoda spora devam etmek mümkün.

Fitness yapıyorsanız tam seans yerine yarım seans yapabilir ve bu sayede temponuzu düşürebilirsiniz.

Ramazan ayında spor yapmak için en uygun zaman iftardan 1 veya 3 saat sonrasıdır.

Çünkü kan şekeriniz iftardan sonra hızla yükselir. Bu durumda iftardan hemen sonra yapılan sporlar etkisiz ve sağlıksız olacaktır.

haber-malazgirt.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu