Yaşam

Artan fiyatlar ikinci el ikinci el kitapçıları doğurdu: Kiloyla satıp parçayla alıyorlar.

KAMYONET – Türkiye’de kağıt ve baskı maliyetlerindeki artış kitap fiyatlarına da yansıyor. Bu artış özellikle sınavlara hazırlanan öğrencileri olumsuz etkiliyor. KPSS, üniversite ve lise sınavlarına hazırlanan öğrenciler, referans kitap fiyatlarının yüksek olması nedeniyle kitap satın almakta zorluk çekiyor. Bu durum öğrencileri ikinci el kitap arayışına itmektedir.

Van’da ikinci el kitapçılarıyla ünlü Mısır Çarşısı, öğrencilerin uğrak mekanlarından biri haline geldi. Burada piyasadaki sıfır kitap fiyatının yaklaşık dörtte birine ikinci el kitap bulmak mümkün ama bu bile öğrenciler için değerli olabiliyor. Öğrenciler yeni kaynaklara ulaşabilmek için eski kitaplarını sahaflara satıyorlar. Kilosu 3 TL gibi düşük bir fiyata kitap satan öğrenciler, 10 kilo kitap satsalar bile kitap alamıyorlar.

‘İKİNCİ EL KİTAPLARA TALEP 5 KAT ARTTI’

Uzun yıllardır Mısır Çarşısı’nda sahaflık yapan Nimetullah Susam, ikinci el kitaplara ilginin önceki yıllara göre yaklaşık beş kat arttığını söyledi. Susam, şunları söyledi: “Şu anda üniversiteye hazırlanan bir öğrencinin normal bir kitapçıdan alabileceği tek ders referans kitabının minimum maliyeti 150 TL. Hem okuma kitaplarında hem de referans kitaplarında ciddi bir artış oldu. Ancak ikinci kitap fiyatları El kitaplar değişmedi, bu yüzden ikinci el kitaplar değişmedi.” “Talep çok fazla. Maddi durumu iyi olmayan aileler çocuklarına buradan kitap almaya çalışıyor.”

Nimetullah Susam – Sahaf

‘ON LİRA KİTAP BİR KİTAP ALMAK İÇİN YETERLİ DEĞİL’

Eski kitapların daha önce çöpe atıldığını ancak atari salonu esnafı olarak başlattıkları kampanya sayesinde artık geri dönüştürülebildiğini belirten Susam, “Eski kitapları kilosu 3 TL’den alıyoruz, 3,5 TL’ye satmak zorunda kalıyoruz. Maalesef geri dönüşüm Fabrikalar kilo fiyatını artırmadı. Öğrenciler de bu durumdan mağdur. Bırakın bir kilo, on kilo kitap getirseler kazandıkları para bir kitap almaya bile yetmiyor. Geri dönüşüm fabrikalarından talebimiz şu: kitapları düzgün alıyorlar. Geçen yıl 3 TL olan bir somun ekmek bu yıl 6 TL oldu ama geri dönüştürülmüş kitapların fiyatları “Aynı. Kitaplarımızın çöpe gitmesini değil, geri dönüştürülmesini istiyoruz” dedi.

YENİ 650, İKİNCİ EL 250 TL

Mısır Çarşısı’nda ikinci el kitap satan bir diğer esnaf Samet Çelenk ise ikinci el kitapları 10 TL gibi düşük bir kârla sattıklarını ancak buna rağmen satın alma imkanı olmayan öğrencilerin de bulunduğunu belirtti.

Çelenk, “Buldukları eski kitapları da getiriyorlar. Biz o kitapları kilosu 3 TL’ye alıyoruz. Evine ekmek getiremeyenler var. Ne yapsınlar? İkinci el kitap almak zorunda kalıyorlar. Çünkü Mesela genel kültür ve genel yetenek sınavlarını içeren KPSS hazırlık kitabı piyasada.” Yaklaşık 650 TL’ye satılıyor. Ama ortalama 250 TL’ye ikinci el kitap satıyoruz. Bazı hassas insanlar var. Kullanılmayan kitaplarını getirip buraya bırakmamızı ve maddi imkanı olmayan kişilere vermemizi istiyorlar. Üniversite hazırlık kitaplarında durum daha da kötü. Tek bir ders kitabının fiyatı bile 120 TL. “TL’den başlıyor. Üniversiteye hazırlanan bir öğrencinin en az 10 kitaba ihtiyacı var. Buna deneme sınav kitapçıkları da eklenince sayı daha da artıyor” dedi.

Samet Çelenk – Sahaf

ALDIĞI KİTABI KULLANIYOR VE GERİ SATIYORLAR

Üniversite sınavına hazırlanmak için kaynak kitap arayışında olan Kenan da ikinci el kitaplara yönelen öğrenciler arasında yer alıyor. Yeni kitap fiyatlarının her geçen gün değiştiğini, ailesinin artık almaya gücünün yetmediğini belirten 12. sınıf öğrencisi Kenan, aldığı ikinci el kitapların üzerine karalama yapmadığını, ikinci el kitaplara geri satacağını söyledi. kullandıktan sonra el kitapçısına.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu